Preventivmedel

Okej, hörni, jag behöver preventivmedels-hjälp.

Har ni någon gång gjort ett graviditetstest när ni misstänkt att ni kanske är gravida, men absolut inte känner er redo? Fy, det hände nämligen mig uppe i Norrland förra veckan. Jag skriver inte ”fy” för att en graviditet hade varit livets undergång, utan bara ”fy” vilken jobbig situation det hade varit för mig att bli gravid nu när jag inte riktigt vill eller känner mig redo.

De senaste två veckorna har jag varit illamående på mornarna, haft konstiga ”sendrag” i äggstockarna och började uppe i Norrland få ömma och kliande bröstvårtor (vilket jag aldrig haft förut) samt hjärtklappning av bara någon mun kaffe. Allt möjligt konstigt hände med kroppen, jag kände inte igen den alls (jag menar inte att den förändrades utseendemässigt), men varenda symptom jag googlade ledde mig in på graviditetsartiklar.

Och de här artiklarna gjorde mig så orolig. Orolig för att jag egentligen inte riktigt tycker att det är bra timing att få barn just nu och allra helst såklart hade blivit gravid den dag jag verkligen längtar efter det, men också orolig för att jag tycker att det verkar vara skitläskigt att vara gravid, jag har fortfarande inte bestämt mig för om jag verkligen vågar det. Orolig för att jag verkligen bara hört skräckhistorier från vänner som genomgått aborter, orolig för att jag ju tagit ett glas vin under dessa två veckor, och inte har någon aning om vad det kan ha gjort med fostret! Herregud, det var så mycket tankar som flög genom huvudet. Och de fem minuter det tog att vänta på testresultatet var hemska… Kunde knappt andas, utan allt jag tänkte på var att vilken minut som helst förändras mitt liv, och jag känner mig inte redo.

Jag gjorde hur som helst flera stycken graviditetstest utspridda under flera dagar, både på morgonen, mitt på dagen, och kvällen, och är definitivt inte gravid.

Vi använder givetvis preventivmedel, men inget preventivmedel är väl 100% säkert? Jag och Anders är ju födda på stenåldern, så vi kör ju dessutom kondom, och jag är ofta rädd att den ska gå sönder, vara trasig från början eller nått. Jag vet inte riktigt, men jag litar inte på den där kondomjäkeln. Hur som helst funderar jag på om vi ska byta preventivmedel, men allt känns så läskigt. P-piller känns läskigt på grund av hormonerna, Natural Cycles känns läskigt med tanke på hur många oönskade graviditeter det rapporterats om, spiral känns läskigt för att jag hört att den kan växa fast och sedan göra obeskrivligt ont att få ut. P-stav känns läskigt för att alla jag känner som haft en p-stav har haft mens konstant i sex månader från att de stoppat in den, p-ring känns jätteomständigt och inte alls säkert.

Hur gör ni andra? Vad använder ni?

Här är en liten bild på mig idag när jag filmade en ”What I eat in a day”-video som kommer upp senare i veckan.

202 kommentarer

 1. Hej Therese p-stav funkar bäst för mig bara känslan att inte behöva tänka på någonting alls om oönskade graviditeter är det värt med p-stav anser jag. Tog ur min stav och prova på p-piller det var superjobbigt att komma ihåg slutade sen med dom och sen blev jag gravid och födde mitt barn sen skaffade jag p-stav igen ingenting alls har jag upplevt någon större skillnad med min pms den är regelbunden.

 2. Verkligen jättesvårt detta med preventivmedel, jag har senaste månaderna försökt med olika alternativ för att hitta en ”enkel” lösning men det har slutat med att jag nyligt skaffat Natural Cycles.

  Har tidigare ätit p-piller i ca 7 år (efter att ha testat 3 olika sorter så funkade Yaz utan större biverkningar) men slutade med dessa då jag ville se ifall de påverkade att jag var så trött konstant. Blev därefter gladare och slutade få utbrott som jag tidigare kunnat få där det helt svartnade, trodde att jag alltid haft problem med mitt humör då jag ätit p-piller så länge och inte kopplade samman dessa saker. Nu vet jag att jag inte alls har problem med mitt humör när jag inte går på hormoner.

  Har nu testat hormonspiral med den minsta hormondosen som gjorde FRUKTANSVÄRT ont att sätta i då jag fick använda extra bedövning för att sätta i den, alltså tror jag att det var bedövningen som gjorde ondast men vilket som så vill jag aldrig mer frivilligt gå igenom det. Jag var därefter sängliggandes i 4 dagar, på den tredje dagen grät jag av krampande smärta och ilningar som gick genom hela livmodern ut i benet och fick tillslut åka till akuten där jag fick morfin i några dagar. Försökte med dessa härda ut och se om det skulle gå över för det kunde visst göra det men nej, blev jätteledsen, trött, fick finnar och håravfall + dessa galna ilningar i livmodern. Kämpade i 4 veckor innan jag tog ut den för att kunna börja leva igen och hade då blödit rikligt varje dag i dessa veckor. Att ta ut den gick snabbt och smärtfritt.

  Testat minipiller efter det som gett mig nedstämdhet, trötthet och sjuk huvudvärk dygnet runt.

  Nu sätter jag aldrig något mer i min kropp igen, varken föremål eller hormoner efter dessa upplevelser. Det är så inte värt det. Tänker köra på Natural Cycles + kondom när det känns osäkert och på röda dagar. Det känns lite omständigt för jag hade helst haft utan kondom men det går inte att plåga sig för att kunna ha sex.

  Nu vill jag ju lite påstå att detta känns som ett skräckexempel då jag har vänner med både spiral, p-stav och som äter p-piller som mår prima. Det är ju så himla individuellt hur man svarar på saker och dessa hormoner funkar inte för alla helt enkelt. Det bästa är ju egentligen att testa sig fram, allt går ju alltid att åtgärda om det inte skulle fungera så det är ju inte hela världen trots allt.

  Hoppas att du finner något som passar dig! 😊

 3. Är en orolig och nedstämd person och alla preventimedel har bara gjort mig deprimerad så vi använder kondom. Det är ju ändå det som ska vara mest säkert. Man kan ju alltid kolla efteråt om den är hel 🙂

 4. Fortsätt med kondom. Jag och min man kör utan, har redan ett barn och ett till är välkommet men just nu undviker det. Jag har koll på när jag har ägglossning och lärt känna min kropp och menscykeln tack vare böcker, Google och en fertilitetsapp som heter period diary. Så när jag vet att jag är fertil kör vi bara avbrutet samlag 🙂 men ni som absolut inte vill bli gravida tycker jag ska använda kondom.
  Men det skadar inte att dessutom lära känna sin egen kropp och menscykel!

 5. Försök klocka din egna ägglossning utan massa dumheter. Tog mig ca 12 mån innan jag med enbart en kalender lyckas klocka min ägglossning. Så dom dagarna får man ju köra med kondom/avbrott eller avstå ;p

  Mår för övrigt väldigt dåligt av allt som har med p Medel att göra

 6. Tycker verkligen du borde fundera på något hormonellt preventivmedel. Speciellt med dina mensvärksproblem!

 7. Jag använder Zoely. Läs på om det! Jag är känslig för hormoner och hade jättemycket biverkningar av tidigare p-piller (tror det var prionelle), men efter att jag bytte till Zoely så har det fungerat jättebra. Mycket mildare än ”vanliga” p-piller för mig i alla fall.

 8. Tycker du ska pröva kopparspiral. Ganska obehagligt att sätta in den men min mamma var med som stöd under hela insättningen och talade om när jag skulle djupandas oså.

 9. P-piller fungerade perfekt de första åren, sen fick jag mens även när jag inte skulle ha det. Slutade med att jag hade mens flera veckor i rad, så jag bytte sort. Jag har gått upp så mycket i vikt efter det, så nu bestämde jag mig för att prova Natural Cykles. Och det känns så mycket bättre bara efter dessa månaderna. Lär känna min kropp på nytt, och vikten är påväg mot vad det brukade vara.
  Så rekommenderar natural cykles! (Inget preventivmedel är 100%, om du använder termometern rätt och följer appens instruktioner så är den super)

 10. Jag har haft NuvaRing i ca ett är nu men har äntligen bestämt mig för att ta ut den. Har testat alla olika sorters p-piller, mini-piller och nu NuvaRing och jag mår helt enkelt sämst med hormonella preventivmedel.

  Jag har tänkt testa pessar. Köpte en cervix pessar men tyckte den var heeelt omöjlig att få på plats så nu tänkte jag köpa och testa en modell som heter Caya som ska vara enkel att få på plats och ta ut.

  Ett tips jag skulle vilja ge är att kontakta gröna barnmorskan. Många barnmorskor jag i alla fall träffat är så himla emot när man säger att man inte vill ta hormonella preventivmedel och känns inte riktigt som man får ordentligt med hjälpt. Jag har extremt jobbig mens och har försökt få hjälp med detta men får bara till svars ”ta hormonella preventivmedel” fast jag säger att jag mår sämst med det. Har haft en del mailkontakt med gröna barnmorskan och hon är verkligen så hjälpsam!

  Lång text men jag hoppas vi båda hittar något som funkar för oss snart!

 11. Ätit samma p-piller i 17 år och jag kä ner inte av några hormoner eller andra biverkningar. Finns väldigt mycket positivt med p-piller men tyvärr får man bara höra dom dåliga hela tiden.För att vara på den säkra sidan kör vi gummi med.

 12. Jag har en p-ring och den funkar jättebra för mig! Har provat flera olika sorters p-piller men fick jobbiga biverkningar av dessa så jag provade p-ring och är väldigt nöjd! Enda dåliga är att den är jäkligt dyr (om man är student som jag är och inte jobbar under studieåret) men annars är den super! Den är enkel att sätta in och den hålls på plats och min pojkvän känner den inte under sex. Skönt också att inte behövs komma ihåg att ta ett piller varje dag heller.
  Jag och min pojkvän litar dock inte fullt ut på något preventivmedel så vi kombinerar p-ring och kondom och det känns jättebra och säkert! Hoppas du hittar något som passar dig!

 13. Du har säkert redan fått dessa tips men jag har provat på alla varianter, alltså verkligen alla! P-stav, P-ring, spiral, mini-, mellan- och p-piller. Olika fabrikat och varianter på samtliga.
  P-stav, den ägde!! Gjorde inte ont, hade inte mens på 4 år(!!) Däremot hade jag mens i 6 veckor efter att jag satt in den, dock typ så lite att jag kunde ha trosskydd. Liknande preventivmedel med gulkroppshormon har bara funkat finemang för mig men, spiral gjorde svinont och det värkte till och från. Mini- och mellanpiller, ja dom ska man ju komma ihåg.
  P-ring var också supersmidigt, satte in en ring, den satt 3 veckor sen tog man ut den och fick mens. Är den i vägen under samlag är det bara att ta ut. Däremot så fungerar jag inte alls på östrogen baserade preventivmedel.
  Tyvärr så är det bara att prova sig fram i preventivmedelsdjungeln för att hitta vad som fungerar för dig. Är du nyfiken på ex pstav eller spiral så kan man ju prova mini- eller mellanpillar och se hur kroppen reagerar på det. Alla reagerar ju så olika.
  För tillfället kör jag och min karl kondom. Jag för in min mens och likaså ägglossningstest i appen P-tracker så ger den mig säkra och osäkra perioder. Då är det kondom som gäller det osäkra – fungerar asbra! Lycka till!

 14. Jag började använda ppiller nu (23 år) tar prionelle 28 och har än så länge inga biverkningar. mitt plus med detta är att jag känner man har mer kontroll med ppiller, om det känns fel kan man bara sluta, ingen operation som behövs som vid spiral/pstav

  kram < 3

 15. Hej Therese!
  Du skriver om så intressanta ämnen emellanåt!
  Det gör mig glad, samtidigt som du ibland skriver om lättare ämnen, vilket också är skönt att läsa då och då för att skingra tankar. Tack för det!
  Angående preventivmedel så kör jag nu på Natural Cycles plus kondom. Anledningen till detta är för att jag ville bort från hormonträsket efter 5år och ville lära känna min egna cykel. Tycker det är konstigt att vården vill att man hellre tar ett preparat istället för att lyssna på kroppen.
  Ännu känner jag mig inte helt säker på NC så därav kondomen.
  Jag och min sambo har dock nyligen sagt att ”händer det så händer det”. Så småningom lär väl kondomen läggas i lådan ett tag!

  Jag vill även påminna dig om att du är grym!
  Kram på dig <3

 16. Jag användeer natural cycles och är jättenöjd med det. Vi läste verkligen på innan vi började med det och det är tydligt att alla oönskade graviditeter inte har använt termometern och appen korrekt. Lever man ett liv där man kan gå upp ungefär samma tid många dagar i veckan och mäter direkt när man vaknar tycker jag NC är skitbra!! Man lär sig känna igen sin cykel också och tar LH tester för att bekräfta. Rekomenderar!

 17. Hej fina Therese,

  Jag har haft p piller i många år o mått jättedåligt av dem. Numer sedan 10 år kör vi utan alla preventivmedel. Vi kör säkra perioder då vi kan göra ”det” fullt ut. Har funkat utan att bli gravid.
  Kram
  Jenny

 18. Pring är inte alla osäkert, säkrare än p-piller eftersom de inte finns någon risk att du glömmer eller vid magsjuka exempelvis! När den väl är inne känns den inte alla och är ungefär som att sätta in en tampong!

 19. Varför känns p-ring omständigt och osäkert? Jag har haft p-ring i 3 år ca. Sätter i en ring och plockar ut den 3 veckor senare för att direkt sätta i en ny (pga att jag ej kan ha mens då jag har endometrios, annars är man utan ring 1 vecka). Är dessutom det preventivmedel som innehåller minst hormoner, jag har inte fått en enda biverkning. Och det ska vara lika säkert som andra hormonella preventivmedel. Toppen helt enkelt!

 20. Jag har använt minipiller i snart fyra år, är supernöjd med dem! De innehåller endast hormonet gestagen, vilket jag tycker är skönt då p-piller förändrat min kropp och mitt humör något extremt. Har aldrig blivit gravid (har inte använt något annat preventivmedel, inte ens kondom). Man tar ett piller varje dag, ungefär samma tid. Dock kan det hända att man inte får mens med minipiller, jag har haft mens två gånger sedan jag började. Men man kan själv hoppa över en vecka för mens varje månad. Helt rätt för mig i alla fall!

 21. Jag har haft p-stav sedan februari och har känt mig stabil hormonmässigt samt endast haft mens cirka två veckor i april. Plus att barnmorskan rådade mig med p-stav pga min noja att bli gravid, enligt henne var detta säkrare än resten, även spiral. Så jag tror det är individuellt, du får nog prova dig fram. Jag rekommenderar i alla fall p-stav 🙂

 22. Hej,
  Hoppas du hittar en lösning som passar just dig och av egen erfarenhet så var inte rädd för att byta om du känner att du inte mår bra av ditt preventivmedel!!! En kompis tipsade om en pärlspiral som verkar jättebra men jag vet inte om den finns i Sverige än. :/ Nån som vet?
  Lycka till!

  1. Hej!! Jag vill också skaffa pärlspiral och det verkar som att det är på G till Sverige just nu, har hittat den här sidan där det står mer om den och vart man kan sätta in den typ https://www.preventivmedel.com/parlspiral

   Hoppas det var till hjälp haha! 🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *