Svensktalande manliga youtubers

Du vet hur det är när man trillar ner i ett sådant där göttigt ”hål” på Youtube – när man klickar sig in på en video om matlagning som leder en in på videor om syltad lök, och helt plötsligt har man fascinerat slukats upp av dokumentärer om rödlök i två timmar.

Ok, dåligt exempel kanske, men jag tror ändå att ni känner igen er i hur man ibland kan förlora sig i något hörn på Youtube och spendera timmar där. I helgen gjorde jag just det, och vad jag halkade in på var inte rödlök utan svensktalande manliga Youtubers. Jag spenderade fyra-fem timmar med att se diss tracks, roast-videor, svar-på-tal, reaction-videor och vloggar från ett tjugotal manliga profiler jag inte finner något syfte i att namnge. De här timmarna fick mig att fundera, så här kommer ett långt inlägg, men läs gärna till slutet om du orkar och dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet!

.

Till att börja med kan jag föreställa mig att man som ”youtubekonsument”, eller vad vi nu ska kalla det, är jäkligt trött på att höra om hur mycket haaaat det är på Youtube. Av den anledningen vill jag därför inledningsvis klargöra att det inte är ”hat” jag skriver om i det här inlägget, det här inlägget har ingenting med näthat att göra över huvud taget. Det jag däremot vill skriva om är att man som profil på Youtube får ta emot mycket kritik, många gånger befogad såklart, men ibland kan jag tycka att graden av kritik spårat ur totalt. Jag klagar inte, jag tycker inte synd om mig själv, utan konstaterar bara att så är fallet. 

För att nämna ett exempel gjorde jag i förra veckan en video i vilken jag karvade frukt och skapade små söta djur (länk här). I videon säger jag entusiastiskt – ”kolla min krabba, visst är han söt? Han får sitta här med sina kompisar”. Det skulle jag inte ha sagt. Någon timme efter att videon publicerades gick jag in i kommentarsfältet och möttes av ett femtiotal kommentarer i vilka kommentarförfattarna deklarerade att det absolut aldrig är okej att ”köna någon mot hens vilja”, att jag som kallar mig feminist minsann borde veta bättre än att falla offer för den patriarkala normen och kalla frukten för ”han”, jag fick veta att jag är sexist och att det nu får vara slut på att jag ”aldrig tar hänsyn till ickebinära”. FÖR ATT JAG KALLADE ETT ÄPPLE FÖR ”HAN”. Jag hittade också ett tiotal kommentarer där kommentarförfattarna uppmanade mig att sluta göra videor innehållandes mat då det triggar deras ätstörning.

Det här är ett exempel som du säkert skakar på huvudet åt, och tänker att ”men herregud, måste du välja något så banalt och extremt som exempel”, men exemplet ovan är inte något som sticker ut ur mängden. Såhär är det att vara aktiv på Youtube. Du får kritik om du pratar om feminism, eftersom att du med största sannolikhet inte är ”rätt sorts feminist”, du får kritik om du inte pratar om body positivism, men gör du det gör du ändå fel eftersom att du som smal inte ska tro att du har något jävla tolkningsföreträde. Man får kritik för att man inte använder sin plattform till att prata politik ”nu när det är valår”, men väljer man att göra det får man givetvis kritik för det ändå. Man får kritik om man säger sig älska sushi, dels för att det kan trigga folks ätstörning att prata om mat, men också för att det är kulturell appropriering enligt vissa. Man får kritik om man säger ”man” eftersom att en borde säga ”en”, om en är en ”riktig” feminist.

Än en gång, jag klagar inte, det är inte synd om mig, jag tycker inte att jag blir orättvist behandlad, jag har egentligen inget problem med att klimatet är som det är, jag bara konstaterar att det är knepigt att göra ”rätt”. Åtminstone om du är tjej, vill säga.

.

Det jag insåg i helgen var nämligen att i ena hörnet av Youtube kritiseras jag för att felköna ett äpple och för att trigga till ätstörningar när jag karvar frukt MEANWHILE som svensktalande vuxna män i ett annat hörn av Youtube helt ostört lever high chaparral. De 20-30åriga männen som i flera fall både har fru och barn kallar nämligen varandra för fittor, fetton, och vill de verkligen förnedra den andra personen kallar de honom för bög. De skrattar rakt ut och grimaserar åt transpersoner, pratar ogenerat om hur mycket alkohol de konsumerar, berättar hur mycket brudar de sätter på, slutshame:ar kvinnor, gör betald reklam för nätcasinon, säger åt varandra att ”suga kuk”, går fram och kysser kvinnor ute på stan utan att först få samtycke och slänger i ansiktet på varandra att ”du som äter antidepp är en svag människa, du ska inte vara så jävla kaxig”.

Får jag backa bandet och påminna dig om att jag kritiseras för att eventuellt ha felkönat ett äpple. FÖRSTÅR DU vad som skulle hända om jag publicerade en video på min kanal där jag ordagrant sa samma sak som dessa jämngamla män häver ur sig i sina videor? Bara föreställ dig att jag till exempel hade haft något otalt med Clara Henry och gjort en video i vilken jag hade sagt ”Sug min kuk ditt jävla fetto! Du som äter antidepp är uppenbarligen en svag människa, så du ska inte vara så jävla kaxig”.

I dessa mäns kommentarsfält syns inte skymten av någon som reagerar på att männen använder ordet bög som ett skällsord, att de insinuerar säger rakt ut att antidepressiva läkemedel är synonymt med att vara svag, att de glorifierar fest och alkohol eller uttrycker sig homofobiskt och sexistiskt.

Jag menar inte att vi kvinnor och ickebinära borde få dispens att bete oss som våra manliga kollegor och att livet då vore rättvist, inte alls, det är inte ens rättvisa jag är ute efter. Efter 31 år har jag redan nått den graden av cynism att jag accepterat att livet aldrig kommer att bli rättvist. Det enda jag undrar är varför vi låter männen kommer undan med det här beteendet? Jag undrar varför vi väljer att fokusera på att kvinnliga Youtubers ”uppmanar till överkonsumtion”, ”inte lever hållbart”, ”inte är tillräckligt inkluderande” och därför är dåliga förebilder medan dessa män vars videor har fler visningar, vars kanaler har fler prenumeranter och med stor sannolikhet är förebilder för yngre män, inte kritiseras på samma sätt?

Missförstå mig inte, det ena dåliga beteendet utesluter givetvis inte det andra, men kritiken måste ju ändå vara proportionerlig och rimlig. När ska vi börja ställa samma krav på männen som på kvinnorna? Inte bara på Youtube, utan på arbetsplatser, på krogen, i skolan, i allmänhet?

207 kommentarer

 1. Jag håller verkligen med dig! Det är helt ormiligt att dessa män har sådana friheter att säga nedvärderande saker om andra UTAN ATT FÅ NÅGON KRITIK, medans du och många andra kvinnor/tjejer måste passa tungan hela tiden för att inte råka trampa någon på tårna, trots att ni bara menar väl!

  Jättebra text<3

  1. WOW Therese.
   Du är verkligen en fantastisk människa och en fantastisk förebild. Jag har två barn, en pojke och en flicka. Oavsett om dom väljer att vara pojke och flicka i framtiden, så föddes dom så.

   Det du skriver är så viktigt för mig, som mamma, att tänka på. Min son fyller 8 år, och hänger på Youtube ganska ofta. Får ofta stänga av och byta hans klipp, eftersom klippen är galet sexistiska och homofobiska. Vill absolut inte att min son hör sånt, då jag absolut inte vill att han ska bli en sån man.

   Sen har vi min lilla tjej. Min 4-åring som inte ens är i närheten av att förstå alla orättvisor i världen. Och jag som mamma är livrädd för allt hon kommer att få uppleva som snippbärare. Jag kommer finnas här och hjälpa henne att bli en stark kvinna, som vet sina rättigheter. Men det är såna som DU, som ger mig hopp. Och styrka. Styrka att fortsätta kämpa för min lilla tjej. För hennes rätt att vara kvinna, och inte ett objekt för män.

   Jag ska lära min son att behandla kvinnor rätt. Att bli en riktig man. Och min flicka att aldrig låta en man bestämma vem hon ska vara, eller Hur hon ska se ut.

   Tack för att du öppnar ögonen på människor. För att du är en förebild. Tack för att du kämpar för mina barn.

   Kram. Kämpa på. Be awesome.

 2. Agnes Comstedt

  Så himla viktigt inlägg och håller med till 100%. Tror dock jag har en anledning, förklaring som ENDAST utgår ifrån mig. Jag tittar på dig i princip varje dag och om jag hade varit den påpekande feministen (menar inte att det är en dålig egenskap, menar att jag inte är det) hade jg kanske påminna dig om att ”inte falla för patriarkatet” blablabla. Men jag tittar inte på roasts. Jag tittar inte på något i det ”hål” du hamnade i för jag klarar inte av det.

  Det jag försöker komma till är att vi tittare kollar på vad vi tycker ä najs såklart, och dedär omogna 30åriga männen är inget jag någonsin skulle spendera min tid på och därlfr ser jag inte vad de håller på med. Däremot är du en av mina absoluta favoriter på yt och då blir det ju dina videor jag ser och kanske reager på något ”ofeministiskt”.

  Hoppas du förstod hur jag menade, detta är INGEN ursäkt och jag SPYR på att det är som det är, men tror detta kan vara en förklaring.
  Älskar dig Therese, fina förebild❤️

 3. SÅ viktigt inlägg. Machonormen är så starkt förknippat med maskulinitet att vi ser de här killarna utifrån perspektivet ”boys will be boys”. Men är det något #metoo har förmedlat är det ju att vi behöver bryta normerna för just det. Det skadligaste i samhället är ju just den här machonormen, den påverkar både männen själva och kvinnorna.
  Jag kan tänka mig att de som följer de här youtube-killarna inte är speciellt insatta i jämställdhet eller normkritik. Och att det är en av anledningarna till varför de inte får några sådana kommentarer. Medan din kanal – som är så sjukt bra – har många följare som är engagerade i de här frågorna. Men det som är konstigt är ju hur media bemöter det här. Är det något de borde lyfta och problematisera är det förebilderna som pojkar och unga män ges på youtube. #Metoo har uppmärksammat det här problemet på ett sätt som aldrig tidigare gjorts, det är dags att börja agera på det vi synliggjort nu. Förändra machokulturen. Kräv att killar beter sig som människor. Kräv att de tar ansvar. Att de är förebilder. Det är vad media (och samhället) borde fokusera på.

  Tack för ditt viktiga inlägg. Och känn inte att du behöver vara perfekt eller prestera för att vara en bra förebild. Du är en fantastisk förebild för att du är du. För att du är extremt professionell, för att du är stark, för att du är modig och för att du visar stunder då du känner dig ledsen, stressad och svag. ILYSM. <3

  1. Vrm

   Vem är du??

 4. Hej Therese! Du är grym. Det är inte lätt att fråga en frukt om vilket kön frukten vill ha och få ett svar tillbaka. Det funkar ju uppenbarligen inte riktigt där (haha). Det ställs helt enkelt orimliga krav på dig och oss som kvinnor generellt. Samt alldeles för låga krav på män. Så är det verkligen. Hoppas att samhället börjar förändras mer och mer nu efter #metoo och det stora behov av förändring som även ger avtryck i youtubevärlden.

  Vill också allmänt säga: Vi backar dig till hundra! Vi har varandras ryggar. Alla som vill va med och stötta. Jag vill genom denna kommentar ge dig kärlek och stöttning och jag önskar verkligen att du också är snäll mot dig själv och inte ställer för höga krav på dig (trots könande-av-äpple-kommentarer och media och allt möjligt). Alla måste bara få vara ibland, precis som de är. Ville bara slänga in det också! KRAM!

 5. Där sa du nåt Therese.

  Jag ser upp till dig. Jag ser inte upp till många på youtube. Dig och Zäta. Kollar helt ärligt 1/40 ggr på en video publicerad av en man. Mycket på grund av att ni kvinnor kommit så mycket längre i er professionalitet. Ni är så sinnessjukt insatta och trovärdiga i era ‘anföranden’ så jag nöjer mig verkligen med er.

  Det är jag. Och det är den enda personen jag kan svara för tyvärr. Jag önskar verkligen av hela mitt hjärta att jag hade svaret på din fråga – varför. JAG vill också ha ett rimligt svar på Varför.

  Och hur dessa män som nu gör detta själva rättfärdigar sitt beteende.

  Tack för att du kastade ljus för en fråga som varit dunkel iaf för mig. Jag är lika nyfiken som du.

  Vad tänker yngre om det här? Någon, supergärna kille på 11-18 som skulle vilja kommentera? Jag vill se det ur andra ögon.

  Är själv 20. Blir supertaggad på att göra en undersökning i min lillasysters klass. Eller lillkusins klass! Synd jag inte pluggar genus! Nån som vill göra ett gymnasiearbete om detta?? Publicera offentligt i en större kanal (typ svt/Svenska dagbladet eller liknande) så jag får läsa är du bäst!

  Nu vänder vi den här trenden. Uppfostran människor. Allt ligger i uppfostran och DIN egna inställning. Jag är inte samma person som jag var för ens 1 år sedan. Allt är inställning. Och inställning är något dynamiskt.

  POK
  tack för ordet

 6. Ja det är väldigt intressant att jämföra, det är vidrigt hur dessa män uttrycker sig. Det känns dock också som att det är svårt att kunna göra någon skillnad alls som kvinna eller ickebinär om man inte ska våga prata. Vi måste ge varandra större spelrum och utrymme för (faktiska) misstag utan att gå i taket, annars kommer ingen att våga uttrycka sig eller diskutera någonting.

 7. Jag tror att hela ”problemet” eller vad man ska kalla det, ligger i att det är fler kvinnor och tjejer som kollar på din kanal än vad som kollar på männens kanal. Se det inte som att jag säger att kvinnor är ett problem nu men som jag uppfattar det så är det oftast kvinnor som hatar på andra kvinnor. Jag hör oftare om att en tjej kallar en annan tjej för hora än jag hör killar kalla tjejer för hora till exempel. Många tjejer trycker ner andra tjejer för att själva framstå som bättre. För män är det inte samma sak, om en kille kallar en annan kille för manshora så kontrar killen med något värre tills det når en gräns som man inte trampar över.
  Mvh

 8. SÅ BRA!!! Du sätter verkligen ord på samtiden och debattklimatet i Sverige!

  Jag tror att de som lämnar kritik i ditt kommentarsflöde helt enkelt inte tycker det är värt att lämna samma kritik till männen då de säkerligen kommer få massvis med hat som gensvar av youtubern:s följare eller till och med youtuber:n själv.

  Dessa män gensvarar också säkert med ”Jag har aldrig utgett mig för något annat än den jag är, gillar man inte mina videos kan man stänga av” medan en person, som du, som har gett utrymme för att du vill lära dig mer om vissa saker, att du inte vill trampa nån på tårna, att du inte vill att någon ska bli kränkt, och faktiskt visar att du är medveten om din roll som förebild, är lättare och mer tacksamt att kritisera.

 9. Jo det är fel att männen beter sig så. Men det stora problemet är att det sitter människor och skall rätta youtoubers och bloggare angående saker som inte är ett problem. Könstillhörigheten på ett äpple är ett ickeproblem.
  Man är inte mindre feminist för att man råkar kalla ett äpple för han. Om det råkar vara så att om någon som tittar på ett klipp där du gör mat, så är det inget som du som kreatör bör ta hänsyn till att det triggar den personens ätstörningar. Det är upp till den personen att hantera sitt problem, förhoppningsvis med hjälp av den hjälp som samhället kan bistå med (jag vet att den inte alltid är bra). Det är ett egenansvar att se till att undvika kolla på det klippet om den personen inte klarar av att hantera det.
  Om en ”feminist” klagar på könstillhörigheten på ett äpple så har den personen tappat greppet om vad feminism är. Det handlar om att kvinnor skall ha samma rätt och villkor som män. Det hjälper inte kampen att bry sig om vad man kallar ett äpple. Det är sådana ”feminister” som drar det för långt som förstör kampen om kvinnors lika rätt.
  Sedan tycker jag det är synd när ”feminister” klankar ner på alla andra som är feminister på ”fel” sätt istället för att inse att man kan bidra till kampen på olika sätt.
  För övrigt vill jag ge en stor eloge till alla tjejer och kvinnor som gör det de kan och kämpar på i vardagen, trotts att det inte skall behövas.

 10. Vill bara tillägga att alla, oavsett hur man identifierar sig skall ha samma rätt och villkor.
  Och så vill jag trycka på att det inte är ok för män att bete sig som svin och idioter varken på youtube eller någon annanstans.

  Ha en trevlig helg

 11. Tack för att du lyfter ett så viktigt ämne! Kram

 12. Allt du säger är helt sant. Eftersom vi lever i ett patriarkat ser bemötandet av män helt annorlunda ut än det mot kvinnor. Män får nästan aldrig kritik och behöver därför inte ens lägga en enda tanke på hur de yttrar och beter sig. De behöver aldrig ta ansvar för sina handlingar, de ser förmodligen inga konsekvenser alls med det de gör. Och omvärlden är så fucking överseende med det. Andra män säger antagligen inte ifrån eftersom de är uppfostrade på samma sätt, att de kan säga vad de vill och om någon tar illa upp sitter problemet i denne. Säger däremot en kvinna eller någon annan emot så kommer de inte lyssna. Det är ju en ond cirkel. Att män uppfostras till att vara svin och omger sig runt andra män som beter sig likadant. Kvinnor lär sig att behöva anpassa sig för att tillfredsställa alla för att ens få se glimten av framgång, eller vad det nu kan vara. Man förväntar sig ju att en kvinna ska ta allt det ansvaret. Därför sätter man ännu högre förväntningar och ännu högre krav. Men det blir ju liksom aldrig tillräckligt. Men man förväntar sig ingenting av män. Män kommer undan. I alla sammanhang. Vilket fick ett tydlig exempel i det här inlägget om klimatet på youtube.
  Vi måste verkligen bryta hela den här machokulturen och sätta högre krav på män.

  Sen kan ju kritik, även fast den är extrem och nästan löjlig, vara givande ändå. Det går alltid att utvecklas som människa och att kunna se saker ur många perspektiv är alltid en fördel. Sedan ska du såklart inte bära allt ansvar för allt och alla på den här jorden, men det är ändå bra att lyssna.

 13. Du är så himla klok Therese!

 14. Bra inlägg. Det är inte konstigt att dessa manliga youtubers endast har följare i 10-årsåldern. Samtidigt är det just det som är så otroligt tragiskt.

 15. Det är för att din och andra kvinnliga youtubers publik till en majoritet består av överkänsliga feministiska kvinnor som bryr sig alldeles för mycket om kön och sådana saker, medan dina manliga kollegor har en publik som mest består av unga pojkar som har ett helt annat fokus. Klart att det är orättvist, men pojkar och flickor är olika.

  1. Hemsk kommentar. Ytterst elak!

  2. Saklig kritik är en sak men det gär var rent vidrigt att läsa. Läs på lite om feminism och jämställdhet och kom sen med någon saklig kritik ( du nu fortsätter ha din skeva människosyn)

 16. Att dessa män i majoritet har killar som är 15 år och neråt som tittare/prenumemranter gör ju att dom påverkar de framtida männen. Dom lär sig att det är okej att prata nedsättande om kvinnor och använda skällsord för att uttrycka sig. Att du får kritik för ett litet äpple är inte okej heller. Äpplet har ju inga åsikter direkt och ett äpple har inget att göra med din syn på ickebänera m.m. Sen när det gäller ätstörningarna så är det ett väldigt känsligt ämne som är alldeles för vanligt nu för tiden. Men du och andra youtubers ska fortfarande kunna visa mat på sociala medier. Om någon känner att den är känslig och lider av ätstörningar behöver den inte titta på videon.

 17. Mycket mycke bra inlägg. Håller helt med dig. Snälla fortsätt lufta detta, det betyder mycket och kan göra skillnad. Kram

 18. Heja!

 19. Bra skrivet och formulerat Therese! Jag har under många år funderat på hur ett program likt Jack ass eller Wild boys ( eller Filip och Fredrik för den delen..) skulle ha tagits emot om kvinnor betett sig på samma sätt?

 20. Nu ska jag kommentera utifrån hur jag det på detta du skrivit om. Jag ska nämna att jag är tjej.
  Jag kollade på din video och gillade den. Jag tänkte inte ens på att du kallade frukten för ”han” och jag är nästan helt säker på att de som kommenterade de var kvinnor. Inte så konstigt kanske eftersom de flesta av dina följare är kvinnor, men det är bara så typiskt kvinnobeteende. Jag personligen har fruktansvärt svårt att socialisera mig med kvinnor, jag förstår mig helt enkelt inte på dem. Ena sekunden är det prat om Girlpower och vi kvinnor måste hålla ihop och stötta varandra mot alla stora elaka män som kallar oss lilla gumman och sen, helt plötsligt, vänder vi ryggen mot varandra och kräks hat? Jag tycker även kvinnor överlag har svårt att berätta vad de tycker face to face, det ska istället pratas bakom ryggen till någon annan kompis, medan de flesta män får ur sig det de vill ha sagt och sen är det bra igen? Jag tror vi borde lära av varandras jargonger istället för att bygga höga staket och säga viseversa gör fel.
  Men till att det verkar vara mer acceptabelt för män att kalla varandra fetto och fitta tror jag är för att de inte tar åt sig lika mycket som en kvinna gör, det känns som män kan läsa av varandra bättre och kan inse att personen som sagt det troligtvis inte menar det på fullaste allvar. Asså jag vet Inte, jag är van vid en grov jargong och jag skulle nog helt ärligt inte reagera på ett negativt sätt om en man kallade en annan man ditt jävla fetto, det är väl antagligen den jargongen de har med varandra. Om den är passande eller mogen är inte min sak att bry sig om.
  Så slutsats? Allt som rör kvinnor känns mycket större och upphypat. Men självklart ska man inte säga saker som sårar andra och om de som blev kallade fetto och fitta blev ledsna hoppas jag de sade till innan videon lades upp.
  Lite virrigt, men det är en ärlig kommentar om ett ämne som är extremt virrigt.

 21. chinagris ni suger

 22. Extremt viktigt ämne det här, för tyvärr sker detta hela tiden överallt. Och det är synd att män/killar/pojkar kan få säga vad som utan att någon verkligen säger till ordentligt, för det blir ju som att det de gör är okej. Men det är det inte, det är långt ifrån okej.
  Medan vi kvinnor/tjejer/flickor ska tippa på tå, tänka innan vi kanske pratar och hela tiden anpassa oss och vara till lags. För annars jävlar.

  Ändring folket. Se er om och tänk efter ordentligt.

  Tack Therese för ditt fina och viktiga inlägg. Och jag blir så glad över kommentarerna här (med nått enstaka undantag) och ser att det finns så många kloka och vackra människor där ute!

  Avslutar med ett aningen uttjatat men bra uttryck: ”behandla andra så som du själv vill bli behandlad”

 23. Jag gillar att du poängterar ut att det är det faktum att de är män som gör att det inte får kritik för deras uttryck.

 24. Fantastiskt bra inlägg. Är själv allergisk emot den där machoattityden som genomsyrar många manliga YouTube-kanaler. Exempelvis Jocke och Jonna (visserligen är hon kvinna, men men…), som vräker ur sig både det ena och det andra och är väääldigt nedvärderande emot folk som kritiserar dem. Att kalla kritik för ”hat” är så barnsligt och polariserande, speciellt när du har yngre tittare/läsare!

  Läser sällan bloggar, men när jag väl gör det är det ofta din! Fortsätt vara grym!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *