älskade unge.

Publicerade min viktigaste video någonsin igår:

I videon pratar jag nämligen om ämnet groming (grooming på engelska) – det vill säga fenomenet då en vuxen person kontaktar ett barn i sexuellt syfte, på eller utanför internet. Sedan jag publicerade videon har jag fått 450 mail från flickor i åldern 10-15 år som berättar om sina erfarenheter, och mitt hjärta går sönder. 

Vad är det för fel på dessa män (ja, jag skriver män eftersom att det i samtliga av dessa 450 mail varit just män som varit gärningsman)? Vad är det som gör att det är en sådan övervägande majoritet män som utsätter unga flickor för sådant här? Finns det någon biologisk förklaring, har det med uppfostran att göra, saknar de samvete, konsekvenstänkande, empati eller vad i helvete är problemet?

Hur ska jag göra om jag någon dag får en dotter? Vad svarar jag om hon frågar varför män men inte kvinnor beter sig såhär?

17 kommentarer

 1. Så bra video. Det tog lång tid för mig att förstå att jag blivit utsatt för groming som barn, idag är jag 24 år och skäms inte längre. Det enda jag tänker på är att jag är tacksam över att jag aldrig skickade några bilder eller mötte upp honom för vem vet vad som hade hänt då. Vill inte ens tänka på det. Och jag kan inte släppa tanken över att han säkert inte bara hade kontakt med mig och tänk då vilket stackars barn som faktiskt skickat bilder till honom, och mötte upp honom. Nej jag förstår heller inte varför män beter sig såhär, det är något gravt fel. Jag vet inte om det är korrekt men kan det ha något att göra med att flickor växer upp med omgivningens antagande om att de ska kunna ta hand om andra? Vi förväntas som flickor ta hand om dockor, ha tebjudningar, ”laga mat”, baka etc. Medans killar mestadels leker krig och med bilar. (Grav generalisering). Men med så skilda uppfostringssätt blir det ju skillnad på den ”vuxna produkten” där män antagligen helt missat hur man tar hand om andra, känner empati osv. PLUS att män många gånger är konsekvensrubbade. Det här är sannerligen en folksjukdom med tanke på hur många flickor som råkar illa ut.

  Jag hade också en väldigt fin vän som jag lärde känna via internet och hade jätte fina chattsamtal med. Vi träffades aldrig och det var ingen av oss som föreslog det heller. Han var i min ålder och vi var verkligen kompisar. Så jag förstår ifall man söker sig till internet i hoppet om att finna en vän. Och att de svin till män utnyttjar den oskuldsfulla önskan är för mig helt ofattbart. Min mammas röst ekade hos mig varje gång jag pratade med den mannen ”skicka inte bilder!” ”träffa INTE upp någon”, där och då var det relativt nytt med kontakter via internet och ingenting mina föräldrar var vana vid men ändå så var hon så ihärdig. Jag tyckte hon var supertjatig och dum mot mig. Men är idag extremt tacksam över att hon fortsatte vara jobbig, utan henne kanske jag hade mött upp den mannen. Usch, hoppas verkligen att han åkte fast, vill inte tänka på vad han kan ha utsatt andra flickor för.

  Tack för att du gjorde den här videon, den är så otroligt viktig! Vill skydda alla flickor <3

 2. Hjärtat blöder och man blir som sagt orolig om man ska sätta ett barn till världen och att de kan riskera att drabbas av dessa hemska människor…. jag har själv aldrig varit med om det men det du berättar om har drabbat kompisar och mina tårar går inte att hålla tillbaka! Jag tror att man får hoppas att man kan lära sina barn att säga emot, att det är farligt och att hjälpa dem att skapa en bra självkänsla. Så viktigt ämne som vi inte får glömma bort utan vi måste prata om det så det kommer upp till ytan. Fortsätt som du gör Therese – du gör skillnad
  KRAM

 3. Pilar-Christina

  Hej Therése, jag tittar dina videos för att lära Svenska🙈 Tyvärr jag inte förstår allt. Just nu jag har sett din video ‘äkskade unge’ och jag ‘wondered’ om du kan göra subtitles för det. Det är en video med sä en viktig innehåll👍 Tack för använder dina röst!!
  Förlåt att min svensk är inte så bra, haha:)

 4. Jag blev själv utsatt för en pedofil när jag var barn (dock inte över internet för det fanns knappt då, men IRL). Han var en vän till min mormor och tog alla tillfällen han kunde att ta på mig, kommentera min kropp och köpa sexiga underkläder till mig. Jag var åtta-nio år!! Men det värsta var nästan att INGEN gjorde någonting. De flesta av sakerna hände mitt framför ögonen på vuxna. Det sveket känns idag ENORMT! Det dröjde länge innan jag ens förstod att jag blivit utsatt eftersom ingen satte ner foten, jag trodde det var normalt och att det var jag som var otacksam. Han utnyttjade min kärlek till att åka båt och fiska och köpte alltid massa metspön, kastspön och liknande till mig och jag skämdes för att jag mådde så dåligt i hans sällskap och för att jag kände mig smutsig och äcklig..

  HATAR verkligen sånt här! Folk måste bli mer uppmärksamma och våga säga ifrån!
  Kram <3

 5. Therese, din video fick mig att inse att jag blev utsatt för grooming när jag var 15, är idag 19. Hade kontakt med en man som var 25 år och tyvärr gick jag hela vägen att jag träffade honom, till och med åkte hela vägen upp ensam till hans stad som ligger en bra bit bort. Jag har mått så otroligt dåligt över det, haft dåligt samvete och känt skuld men börjar förstå nu att det inte var mitt fel, det var han som gjorde fel. Vill tacka dig för att du gjorde den videon, den är så otroligt viktig. Hoppas att alla yngre som har sett den verkligen lyssnar på dig❤️

 6. De flesta pedofilerna är män och det är vanligare med psykopater/sociopater bland män, det är nog enklaste och mest uppenbara förklaringen. Dessa män är ”rovdjur” och saknar empati, bryr sig inte om vad de utsätter andra för och tänker bara på sig själva och sina begär.

 7. Hej från en lite äldre 36-årig läsare. Jag kommer att visa videon för min 9-åriga dotter, du är så lätt att relatera till och så innerlig. Tack!

 8. Besta og viktigsta videoen någonsin! Ønskar att jag hadde sett något som det her da jag var barn!

  Hoppas ALLA youtubers gjør en sånn her!

 9. Denna video sätter känslor på när jag var 14-15. Om man en dag sätter en dotter till världen som du säger vad ska man göra? Jag själv har aldrig skickat bilder till någon men har ändå blivit utpressad och spenderat mycket tid hos polisen då jag var så enormt rädd. Var så nära på att få en egen vakt till våran dörr för att denna man hotade med att komma hem till mig, dock hade jag aldrig sagt min adress. Tror det är enormt viktigt att prata mer om detta i samhället.

 10. Så jävla bra!!

 11. Så otroligt viktig video. Jag önskar att den hade funnits när jag var barn. Det hade hjälpt mig så mycket när jag började använda internet.
  Idag är jag 28 år. Jag har en son på 3,5 år och en dotter som är beräknad att komma när som helst nu. Jag hoppas att vi har kommit längre i internetvärlden med dom här problemen när dom ska börja använda internet. Och jag är så glad och tacksam att det finns så fina människor, som dig tex, som använder sin position för att hjälpa till att belysa och förändra det här.
  Jag hoppas att jag kan lära mina barn om integritet och hur man behandlar/inte behandlar andra människor, både i och utanför internet, när det är dags för dom att börja använda internet och sociala medier.
  Tack Therese. Du gör ett bra och viktigt jobb <3

 12. På din fråga om varför män utsätter flickor och även kvinnor för diverse otrevligheter är svaret enligt mig ganska uppenbart: Patriarkatet.
  Hade vi inte levt i ett patriarkalt maktsamhälle så hade detta aldrig förekommit i så stor utbreddning som det gör idag.

 13. BRA gjort Therese!!! En sån jävla bra o viktig video!!! Jag för den vidare till vänner som har unga döttrar. TACK för att du gjort en sån viktig video. Kramar i tusen!

 14. Vilken video, så viktigt! Tråkigt att det måste göras.. Jag gillar vekrligen att du använder din plattform på ett sånt bra sätt. Att du verkligen visar att du bryr dig. Önskar det fanns något liknade när jag var i tonåren.

 15. Så viktigt ämne.

  Jag änskade att jag kunde spola tillbaka tiden då jag var 13 år och säga att de inte var jag som gjorde fel utan de som kontaktade mig just pga grooming som gjorde fel.

  Jag minns att jag var nedstämd länge och mådde dåligt av det i flera år, innan jag förstod det riktiga problemet i den situation.

  Idag är det 15år sedan, och mitt liv och uppväxt har alltid varit framför datorn och Internet, just för att fly min vardag som var mycket speciell från att jag var runt 10-11 år.

 16. Otroligt viktigt ämne och blir glad att du vågar ta upp det och använder din stora plattform för att just ta upp denna typen av ämnen. Frågan du ställer dig är något jag har gått och tänkt på många gånger och det är även det jag har valt att skriva mitt gymnasiearbete om. Inte just varför män utsätter och utnyttjar barn, utan varför det är en större representation utav män inom kategorin sexualbrott och varför män begår den typen av brott i större utsträckning. Väldigt intressant och viktig frågeställning och samtidigt som jag inte blir förvånad över det vi har kommit fram till, blir jag arg och ledsen och kan inte förstå hur vårt samhälle faktiskt låter det se ut som det gör och att det inte diskuteras mer.

 17. Birds of Sorrow

  ”What else is there? Only the songs of emptiness and the birds of sorrow”. Astrid Lindgren wanted all children to experience freedom, security and love. ”Animals and nature were also close to Astrid Lindgrens’s heart. Their situation in the world, not just in Sweden, made her sad. As she was a well-established author she used her talent and influence to protest”.

  – För ungefär 100 år sedan föddes en kvinna, en författare, en influencer från en annan tid. Jag ser så många likheter, mer än bara ett delat efternamn, två viktiga kvinnor, två från var tid. Sluta aldrig med det du gör Therese, det uppskattas av många och gör större skillnad än vad du kanske någonsin kan tro.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *